Managing mycotoxin risk in layers Managing mycotoxin risk in layers

Yumurtacı tavuklarda mikotoksin riskini yönetilmesi

Ticari yumurtacı tavuklar için, mikotoksinlere maruz kalma riskini en aza indirmek, optimum üretimin anahtarıdır. Yumurtacılar, 70 haftalık uzun üretim döngüleri nedeniyle mikotoksin maruziyetine daha duyarlıdır ve bu, yem dönüşüm oranlarını (FCR) ve ölüm oranını artırırken yumurta üretimini, yumurta kabuğu kalitesini ve antikor titrelerini olumsuz etkileyebilir. Maruziyetin yönetilmesine yönelik en iyi uygulamalar, yem fabrikalarında kaliteli hammaddelerin tedarik edilmesiyle başlar, ancak hammadde ve yem depolama sırasında mikotoksin izlemesi devam etmelidir.

Nasıl tanınır

Yumurtacı tavuklar mikotoksinlerin etkin yönetimi, eldeki mikotoksin sorununun belirlenmesiyle başlar. Sorunlar farklı çiftliklerde farklı olabilir ve bu nedenle hammaddelerin alınmasından sonraki birkaç saat içinde hammaddelerdeki mikotoksin analizi, bu hammaddeyi kabul edip etmemeye karar vermek için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda hızlı yanal akış teknolojisi özellikle yararlıdır. Bu prensibe dayalı olarak geliştirilen Mycomaster, 30 dakika içinde altı temel mikotoksin analizi yaparak çiftçilere yardımcı olabilir. Bu toksinler arasında aflatoksinler, okratoksin A, T-2 toksini, DON, fumonisinler ve zearalenon bulunur. Yumurtacı çiftçilerden herhangi bir şikayet duyarsak, bu mikotoksinlerin komple yumurtacı yemdeki analizi çok önemlidir. Birçok hızlı testten farklı olarak Mycomaster, yumurtlama yemi de dahil olmak üzere tam yemlerdeki mikotoksinleri analiz edebilir. Çiftlikteki kuş semptomları ve veterinerlerin ölüm sonrası bulguları ile birlikte bu tür analizler, mikotoksin tehdidinin toplu ve doğru teşhisine yardımcı olur. Trouw Nutritionun müşteriye özel tavsiyeler sağlamak için geliştirdiği diğer bir araç da, çoklu mikotoksinler için ayarlanmış pratik kılavuz değerlerle birlikte, yumurta beslemede mikotoksin analizine dayalı tavsiyeler sağlayacak olan NutriOpt Mikotoksin Danışmanı'dır. Bu nedenle yem değirmencilerini ve yumurtlayan çiftçileri Mycomaster'larını veri tabanımıza bağlamaya teşvik ediyoruz

Çiftçi üstündeki etkisi

Dünya genelinde iki tür yumurtacı tavuk çiftçisi vardır. Kendi yemini üretenler ve ticari yem değirmenlerinden satın alanlar. Mikotoksinlerin meydan okuması, mikotoksinler için hammadde kaybıyla başlar. Çiftçiler, doğru kalitedeki hammaddeleri seçmeye özen göstermezlerse, daha sonraki bir aşamada bu hammaddelerin yem üretiminde kullanılmaya uygun görülmemesi durumunda para kaybedebilirler. Mikotoksinlerin ikinci zorluğu, yumurta tavuklarının sağlık ve performans kaybı ile ilgilidir. Etlik piliçlerin aksine, ticari yumurtacılar en az 70 haftalıkken yetiştirilir. Sonuç olarak, yemdeki mikotoksin miktarı çok az olduğunda bile katmanlar kronik mikotoksin toksisitesinden muzdariptir. Klasik semptomlar görülmeyebileceğinden kronik toksisiteyi teşhis etmek zordur. Kronik mikotoksin toksisitesine maruz kalan yumurtaların yakından izlenmesi, zayıf yumurta üretimi, yumurta kabuğu kalitesi, altlık kalitesi, tüy kaplama ve antikor titreleri ile artan FCR ve ölüm oranını ortaya çıkardı..

Ticari yumurtacı tavuklar sürekli olarak mikotoksinlere maruz kalır ve bu da kronik toksisiteye ve ekonomik kayıplara yol açar. Çiftçi üzerindeki etkiyi önlemek veya azaltmak için kapsamlı bir mikotoksin risk yönetim programı yürürlükte olmalıdır.