Erken tespit ve değerlendirme: TMR'nizde mikrobiyal bozulmayı nasıl önleyebilirsiniz?

Toplam Rasyon (TMR) ısınmaya veya bozulmaya başladığında, zaten kârlılığınızı etkiliyor demektir. Mikrobiyal aktivite- öncelikle mayalardan ve küflerden- yem kalitesini azaltabilir, kuru madde tüketimini düşürebilir, sürü sağlığını ve üretimi tehlikeye atabilir. Ancak kritik noktaları erken tespit ederek, rasyonunuzu korumak için hızlı hareket edebilirsiniz.

Erken teşhis neden önemlidir?

Mikrobiyal bozulma genellikle silajda başlar ve TMR'ye karıştırıldıktan sonra da devam eder. Erken müdahale ile:

  • Yem tüketim ve süt verimini korunur
  • Yemlikte kalan yem miktarı ve ısınma azalır
  • Küf ve maya büyümesinin sürü sağlığı üzerindeki zincirleme etkileri minimize edilir.

Bozulma riskinin temel göstergeleri

Dikkat edilmesi gereken noktalar

  • Hem silajın hem de TMR'nin beklenmedik şekilde ısınması (hem yüzey hem de iç sıcaklıkları kontrol edin)
  • Tatlı, alkollü veya ekşi kokular
  • Silaj veya TMR'de gözle görülür küf veya renk değişikliği
  • Yem içindeki yüksek pH veya sıcaklık farkları

Basit değerlendirme adımları

  • Görsel ve duyusal kontrol: Silaj veya TMR’deki dengesizliklerin erken belirtilerini tespit etmek için koku, dokunma ve görüntüyü kullanın.
  • Sıcaklık testi: TMR'de yüzey ve iç sıcaklık arasındaki >5 ° C'lik fark, aktif mikrobiyal büyümeyi gösterebilir.
  • Kızılötesi kameralar veya problu termometreler: Sıcak noktaları hızlı bir şekilde belirleyin ve zaman içindeki ilerlemeyi izleyin.
  • Daha kesin analizler için laboratuvar testleri yaptırın

Test yöntemleri, protokoller ve sonuç yorumları için “TMR’nizi taze tutmanın basit adımları” broşürünü inceleyin

İsrafı beklemeyin

Yemlerinizi yalnızca temel araçlarla bile test etmek, gizli riskleri ortaya çıkarabilir ve bozulmaları önlemeye yardımcı olabilir. Her gün TMR'nizden en iyi şekilde yararlanmak için bunu doğru koruyucu stratejilerle birleştirin.