20–22°C'de ne olur?
Bilimsel araştırmalar, TMR’nin 20-22°C arasındaki bir ortam sıcaklığına maruz kalması durumunda TMR iç sıcaklığında ortam sıcaklığına göre 5 ila 30°C’nin üzerinde bir artış olabileceğini göstermiştir. Bu ısı artışının başlıca nedeni maya küflerin neden olduğu mikrobiyal aktivitedir.
Sıcaklık yükseldikçe:
- Enerji yoğunluğu yüksek olan yemlerde besin değeri düşer.
- Yemin lezzetini düşerek kuru madde tüketiminin azalmasına neden olur.
- İnekler yem tüketimini azaltır bu da doğrudan süt üretimini ve genel performansı etkileyebilir.
Süt ve besi sığırı üreticileri için neden önemlidir?
Sıcak hava, kötü besleme uygulamalarıyla (uzun süre havaya maruz kalma veya yetersiz yüzey yönetimi gibi) birleştiğinde aerobik bozulma için ideal koşullar yaratır.
Aerobik dengesizlik besin kayıplarını hızlandırır. Daha yüksek nem içeriği ve oksijene maruz kalma, maya ve küflerin çoğalması için uygun bir ortam yaratır. İyi korunmuş silajlar veya TMR'ler yemliklerde doğru yönetilmezse hızla bozulabilir.

Harekete geçin: Bozulma risklerini en aza indirin
Yem kalitesini korumak için:
- Silajların ve TMR'nin bozulma riskini düzenli olarak değerlendirin .
- Depolama ve yemleme sırasında TMR’nin havaya maruz kalma süresini sınırlayın.
- Aerobik stabiliteyi artırmak için organik asit içerikli katkı maddelerinin kullanımın değerlendirin.
- Silaj yüzey yönetimini ve yem sirkülasyonunun iyi yapıldığından emin olun.
- Mümkün olduğunca TMR'ye su ilavesini en aza indirin.
- Mikrobiyal birikimi önlemek için yemliği düzenli olarak temizleyin.
Sonuç
TMR bozulması aşırı ısıyı beklemez. Isınma, ortam sıcaklığının, 20°C'nin üzerine çıkmaya başladığında başlar. Ortaya çıkan besin madde kaybı ve yem tüketiminde meydana gelen azalma, üretim açıısndan önemli sonuçlar doğurabilir. Proaktif yönetim, yem bütünlüğünü korumanın ve sürü performansını desteklemek için önemli bir anahtarıdır.
Başvuru
- Borreani, G., Tabacco, E., Schmidt, R. J., Holmes, B. J. ve Muck, R. E. (2018). Silaj incelemesi: Silajlarda kuru madde ve kalite kayıplarını etkileyen faktörler. Süt Bilimi Dergisi, 101(5), 3952-3979. https://doi.org/10.3168/jds.2017-13837
- Wilkinson, J. M. ve Davies, D. R. (2012). Silajın aerobik stabilitesi: temel bulgular ve son gelişmeler. Ot ve Yem Bilimi, 68(1), 1-19. https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.2012.00891.x