Taze koku ve canlı bir renk
Hoş, doğal bir koku (ekşi veya küflü değil) ve parlak, doğal bir renk
Taze koku ve canlı bir renk
Hoş, doğal bir koku (ekşi veya küflü değil) ve parlak, doğal bir renk
Temiz ve güvenli
Küf, toz, yabancı cisimler veya zararlı bakteriler içermez
İstikrarlı ve lezzetli
TMR en az 24 saat taze kalır ve kalan yem miktarı azaltır ve yem seçimini önler
Risk faktörlerinin belirlenmesi, mikrobiyal bozulmayı önlemenin ilk adımıdır, ancak bu bozulmanın ciddiyetini belirlemek için daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Sorunun erken tespiti çiftçilerin sürünün sağlığı ve üretim performansı etkilenmeden önce harekete geçmelerine yardımcı olur. Hem çiftlik hem de laboratuvar uygulamaları aerobik bozulma riskini değerlendirmek kullanılabilir. Hızlı testler, yemin görüntü ve koku olarak değerlendirilmesi, sıcaklık kontrolleri ve pH ölçümleri yemin kalitesini takip etmek ve değerlendirmek için yapılan çiftlik uygulamalarıdır. Daha kesin analizler için laboratuvar testleri ayrıntılı bilgiler sağlar.
Şekil 1. Şekil, Masterlab tarafından analiz edilen yaklaşık 600 TMR ve silaj örneğinin bir temsilini göstermektedir. Resimde maya, küf ve enterobakteri sayımlarının oluşumları ve riskleri gösterilmiştir.
TMR'deki mikrobiyal büyüme, kolay fermente olabilen protein ve karbonhidratları su ve CO2'ye parçalayarak yemin besin madde içeriğini düşürür. Bu durum yemin kuru madde içeriğini azaltarak toplam rasyonun besin değerini düşürür.
TMR’de Mikrobiyal büyümenin artması TMR'nin bozulması ve lezzetinin bozulmasıyla sonuçlanır. İnekler yemlikte uzun süre geçirmesi TMR’deki bazı bileşenlerin inekler tarafından seçilmesine neden olabilir. Bu durum ineklerin dengesiz besin madde alımına ve sürü performansının düşmesine neden olabilir.
Yemde meydana gelen besin madde kaybı ve lezzetsizlik süt üretimini ve genel yem verimliliğini olumsuz etkileyebilir. İnekler mikrobiyal bozulma nedeniyle daha az yem tükettiğinde, süt veriminde, bileşiminde ve genel çiftlik karlılığında dalgalanmalara yol açabilir.
Şekil 2. TMR'deki mikrobiyal fermantasyonun üretimden sonraki 24 saat içinde TMR'deki kuru madde ve şeker içeriği üzerindeki etkisi – Selko çalışması 2010.
Süt sığırı işletmelerinde yem maliyetleri değişken maliyetlerin önemli bir bölümünü oluşturduğu göz önüne alındığında, TMR'de mikrobiyal büyümeyi kontrol etmek, hayvan performansını ve karlılığını korumada kritik öneme sahiptir. Selko TMR, değişen çevresel koşullarında TMR kalitesini ve besin değerini korumak isteyen üreticiler için yenilikçi bir çözüm sunuyor.
Selko TMR Dry ve Selko TMR Likit organik asit ve orta zincirli yağ asitlerinin sinerjik etkisinden yararlanarak mayalar, küfler ve bakteriler gibi zararlı mikroorganizmaların büyümesini etkili bir şekilde engeller. Organik asitlerin tamponlanmış olması korozif (aşındırıcı) etkiyi en aza indirerek çiftlik ekipmanlarını ve altyapıyı korur. İstenmeyen mikroorganizmalara karşı yüksek etkinlik sağlar. Bu gelişmiş formülasyon, TMR kalitesinin korunmasına aşağıda belirtildiği şekilde yardımcı olur:
Test yöntemleri, numune alma protokolleri ve sonuçların yorumlanmasına ilişkin kapsamlı bir rehber mi arıyorsunuz? 'TMR'nizi taze tutmak için basit adımlar' başlıklı son broşürümüzü indirin ve yem kalitesini korumanıza ve sonuçları optimize etmenize yardımcı olacak pratik ipuçlarını keşfedin.