Sıcak stresinde süt sığırlarının beslenmesi için en iyi uygulamalar ve stratejiler

Yüksek sıcaklık dönemlerinde, süt sığırlarının gelişmek için ihtiyaç duydukları besin maddelerini almalarını sağlamak için etkili yem yönetimi stratejileri uygulamak çok önemlidir. Sıcak stresi süt sığırlarını önemli ölçüde etkileyerek yem tüketiminin azalmasına, süt üretiminin düşmesine ve konforunun olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu sayfada, sıcak stresinin süt sığırları üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabilecek pratik ve kanıtlanmış yem yönetimi stratejileri incelenmektedir.

Yemleme saatlerinin uyarlanması

Sıcak stresi dönemlerinde günde iki kez yemleme yapmak en iyisidir. Sabah erken ve öğleden sonra geç saatlerde yemleme yapmak ineğin ısı yükünü azaltmaya yardımcı olmaktadır. Sindirim, yem tüketiminden yaklaşık üç saat sonra pik seviyede ısı üretecektir. Yemleme programını ayarlayarak, fermantasyondan kaynaklanan en yüksek ısı yükünü, sabah erken saatlerde, öğleden sonra veya akşamın geç saatleri gibi sıcaklığın gün içinde olduğundan daha düşük olduğu saatlerde gerçekleştirebilirsiniz.

Yemlerin hayvanların önüne doğru daha sık itilmesi

Yemler sıcak havalarda hızla ısınabilir, daha çabuk bayatlayabilir veya bozulabilirler. Yemi düzenli olarak hayvanların önüne doğru iterek yem tüketiminin teşvik edilmesi yemin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olmaktadır. Sıcak stresi dönemlerinde yemi günde en az 4-6 kez olmak üzere artan sıklıkta hayvanların önüne doğru itmeyi hedefleyin. Bu sıklık, yem tüketimini teşvik ederken hayvanların yeme daha kolay erişmesini de sağlar. Bu durum ise tutarlı yem tüketimini teşvik etmektedir.

Enerji yoğunluğunun artırılması

Süt sığırlarında sıcaklık stresini ele almak için önemli olan bir diğer strateji, enerji yoğunluğunu artırmak için rasyonun ayarlanmasıdır. Bu yaklaşım, diyetteki kaba yem oranını azaltmak, daha fazla karma yem veya konsantre yem eklemektir. Rasyonun enerji içeriğini artırmak, sıcak havalarda sıklıkla meydana gelen Kuru Madde Tüketimindeki (KMT) düşüşü dengelemeye yardımcı olmaktadır. Diyetin glikojenik enerji içeriğinin kilogram KM başına 185 gramın üzerine çıkarılması faydalı olabilir. Bu ayarlama ile, rumende selüloz fermantasyonundan kaynaklanan ısı üretiminin azaltması amaçlamaktadır.

Diyetteki selüloz miktarının azaltılmasının protein fermantasyonunda bir artışa yol açabileceğini ve bunun da ısı üretimini tekrar artırabileceğini unutmamak önemlidir. Buna ek olarak, daha fazla konsantre yemle beslemenin rumen pH'ı üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve bu durum potansiyel olarak ineğin sindirim sistemi ve rumen sağlığını etkileyebilir. Genel rumen sağlığından ödün vermeden, optimum enerji seviyelerini sağlamak için diyetin ayarlanmasında doğru dengeyi kurmak çok önemlidir.

Yem tazeliğini koruyun

Yemler yemlikte uzun süre beklediğinde tazeliğini kaybedebilir ve hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmez. Taze yemin daha sık aralıklarla verilmesi, yemin daha cazip, besleyici ve bozulmadan kalmasını sağlayacaktır ve böylece tutarlı yem tüketimini teşvik edecektir. Yemin ısınmasını ve mikrobiyal büyüme nedeniyle yemlik alanında bozulmasını önlemek için proaktif önlemler almalısınız. Küflerin, mayaların ve anaerobik bakterilerin büyümesini engelleyen Selko-TMR gibi maddelerin uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu yöntem ile yemin tazeliğini ve kalitesini koruyabilir, ineklerinizin ihtiyaç duydukları besin maddelerini herhangi bir olumsuz etki olmadan tüketmelerini sağlayabilirsiniz.

Ek olarak, yemi tüketen mayaların yüksek düzeyde CO2 ürettiğinin farkında olmakta önemlidir. İnekler bu değişikliklere karşı duyarlıdır ve CO2'yi algılayabilirler, bu durum onları yemeye karşı isteksiz hale getirebilir. Bu isteksizlik kuru madde tüketimini (KMT)'ni daha da azaltarak potansiyel süt üretiminde ve genel sağlıkta düşüşlere yol açabilir.

Buzağıların kuru (konsantre) yemini hafifçe nemlendirin

Buzağılar için ağız kuruluğu, iştahı olumsuz etkileyebilir. Buzağı müslisi, konsantre yem ve saman, çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştırmak için hafifçe nemlendirilebilir. Artan yemlerin bozulmaması için erken imha etmeniz tavsiye edilmektedir.

Sıcak stresinin önüne geçin

Mail aracılığı ile değerli bilgiler almak için;

Yaz ayları boyunca süt sürünüzde sıcak stresiyle nasıl mücadele edeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye hazır mısınız? Değerli bilgileri ve ipuçlarını doğrudan gelen kutunuza almak için aşağıdaki formu adınız, soyadınız ve e-posta adresinizle birlikte doldurun. Sıcağın önüne geçin ve ineklerinizin sağlıklı ve üretken kalmasını sağlayın!