Enerji yoğunluğunun artırılması
Süt sığırlarında sıcaklık stresini ele almak için önemli olan bir diğer strateji, enerji yoğunluğunu artırmak için rasyonun ayarlanmasıdır. Bu yaklaşım, diyetteki kaba yem oranını azaltmak, daha fazla karma yem veya konsantre yem eklemektir. Rasyonun enerji içeriğini artırmak, sıcak havalarda sıklıkla meydana gelen Kuru Madde Tüketimindeki (KMT) düşüşü dengelemeye yardımcı olmaktadır. Diyetin glikojenik enerji içeriğinin kilogram KM başına 185 gramın üzerine çıkarılması faydalı olabilir. Bu ayarlama ile, rumende selüloz fermantasyonundan kaynaklanan ısı üretiminin azaltması amaçlamaktadır.
Diyetteki selüloz miktarının azaltılmasının protein fermantasyonunda bir artışa yol açabileceğini ve bunun da ısı üretimini tekrar artırabileceğini unutmamak önemlidir. Buna ek olarak, daha fazla konsantre yemle beslemenin rumen pH'ı üzerinde olumsuz etkileri olabilir ve bu durum potansiyel olarak ineğin sindirim sistemi ve rumen sağlığını etkileyebilir. Genel rumen sağlığından ödün vermeden, optimum enerji seviyelerini sağlamak için diyetin ayarlanmasında doğru dengeyi kurmak çok önemlidir.
Yem tazeliğini koruyun
Yemler yemlikte uzun süre beklediğinde tazeliğini kaybedebilir ve hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmez. Taze yemin daha sık aralıklarla verilmesi, yemin daha cazip, besleyici ve bozulmadan kalmasını sağlayacaktır ve böylece tutarlı yem tüketimini teşvik edecektir. Yemin ısınmasını ve mikrobiyal büyüme nedeniyle yemlik alanında bozulmasını önlemek için proaktif önlemler almalısınız. Küflerin, mayaların ve anaerobik bakterilerin büyümesini engelleyen Selko-TMR gibi maddelerin uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu yöntem ile yemin tazeliğini ve kalitesini koruyabilir, ineklerinizin ihtiyaç duydukları besin maddelerini herhangi bir olumsuz etki olmadan tüketmelerini sağlayabilirsiniz.
Ek olarak, yemi tüketen mayaların yüksek düzeyde CO2 ürettiğinin farkında olmakta önemlidir. İnekler bu değişikliklere karşı duyarlıdır ve CO2'yi algılayabilirler, bu durum onları yemeye karşı isteksiz hale getirebilir. Bu isteksizlik kuru madde tüketimini (KMT)'ni daha da azaltarak potansiyel süt üretiminde ve genel sağlıkta düşüşlere yol açabilir.
Buzağıların kuru (konsantre) yemini hafifçe nemlendirin
Buzağılar için ağız kuruluğu, iştahı olumsuz etkileyebilir. Buzağı müslisi, konsantre yem ve saman, çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştırmak için hafifçe nemlendirilebilir. Artan yemlerin bozulmaması için erken imha etmeniz tavsiye edilmektedir.